Disfunctioneren: hogere eisen aan dossieropbouw!

Hogere eisen aan dossieropbouw

Aan het begin van het jaar vinden weer veel beoordelingen plaats. Dit is voor veel werkgevers een lastige klus, vooral indien een werknemer onvoldoende functioneert. In dat geval zal er dossieropbouw moeten plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de werknemer beter gaat functioneren dan wel om uiteindelijk het dienstverband te kunnen beëindigen.

U kunt een werknemer alleen ontslaan als u een gedegen dossier kunt laten zien. Dossieropbouw kost tijd. Begin er daarom tijdig mee.

Sinds 1 juli 2015 gelden (nog) streng(ere) eisen. Het disfunctioneren mag niet het gevolg zijn van onvoldoende zorg voor scholing en arbeidsomstandigheden van uw kant. Daarnaast moet de werknemer tijdig in kennis zijn gesteld van het disfunctioneren en voldoende in de gelegenheid zijn gesteld zijn functioneren te verbeteren. Er moet dus een (schriftelijk vastgelegd) verbetertraject zijn doorlopen!

Een werkgever moet nu ook aantonen dat herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, in een andere passende functie niet mogelijk is.

Onze vijf tips voor dossieropbouw:

  • Stel (samen met de medewerker) de verbeterpunten vast
  • Maak op basis van deze verbeterpunten een stappenplan (‘verbeterplan’) en leg dit schriftelijk vast.
  • Het einddoel van het verbeterplan moet SMART zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.
  • Bewaak het verbeterplan, begeleid de medewerker en leg tussentijdse evaluaties schriftelijk vast.
  • Indien de (redelijke) maximum periode van het verbeterplan is verstreken, maak dan een eindevaluatie. Verbind aan de eindevaluatie een duidelijke conclusie: verbetering gerealiseerd/verbetering niet gerealiseerd. Indien de verbetering niet is gerealiseerd kan het verbeterplan inclusief de tussentijdse evaluaties de basis vormen voor een dossier tot beëindiging van het dienstverband.

Meer informatie over dit onderwerp? Bel of mail ons.