Vaststellingsovereenkomst ontvangen: wat nu?

Wij zetten voor u de stappen op een rij die u het beste kunt volgen als u een vaststellingsovereenkomst (VSO) hebt ontvangen.

Stap 1:        Bepaal (of laat bepalen) of het ontslag terecht is of niet.

Dit is een belangrijke stap. Als het ontslag terecht is, dan hebt u geen of weinig onderhandelingsruimte om er een betere regeling uit te halen.  Is het ontslag mogelijk niet terecht, dan heeft u een beduidend betere positie.

Voorbeeld: uw werkgever wil u ontslaan vanwege uw functioneren, maar heeft een (te) zwak dossier opgebouwd, het functioneren niet goed vastgelegd (beoordelingen), geen waarschuwingen gegeven of een duidelijk verbetertraject overgeslagen.

Stap 2:        Bepaal of u bij deze werkgever wilt blijven werken of dat u uit dienst wilt.

Deze stap wordt nog wel eens vergeten, maar is uiteindelijk wel bepalend voor de vraag of u ‘knokt’ voor het behoud van uw baan of streeft naar een zo gunstig mogelijke regeling.

Stap 3:        Controleer de inhoud van de VSO (zie onze website).

Is alles wel goed geregeld (ivm WW, concurrentiebeding, bijdrage kosten, vakantiedagen, etc.)?

Stap 4:        Onderhandel zelf of laat ons onderhandelen over een betere regeling.

Een tussenvorm is nog dat wij u een schriftelijk advies verstrekken met daarin een advies voor een betere regeling. U kunt dat advies dan aan uw werkgever overhandigen en vragen om een en ander aan te passen zoals wij aan u hebben geadviseerd. Ons advies wordt in 9 van de 10 gevallen helemaal gevolgd door de werkgever.

Stap 5:        Als er geen overeenstemming mogelijk is, laat u dan adviseren.

Er zal dan een verdere inschatting moeten worden gemaakt van uw eventuele proceskansen. Wat kan ik eruit halen en wat gaat dat mij kosten? Op die vragen geven wij u een eerlijk en duidelijk antwoord, zodat u een juiste afweging kunt maken.

Vragen? Bel ons (0348-220310) of stuur ons uw VSO.